Artikuj

164/2 – Si e kane fallsifikuar fare hapur, manipuluar, shtremberuar dje dhe si e fallsifikojne fare hapur, manipulojne, shtremberojne sot “korifejte” e shkolles shqiptare te Historise: Historine e Greqise se Lashte?

Posted by Genc Hoti

Loading

164/2–Si e kane fallsifikuar fare hapur, manipuluar, shtremberuar dje dhe si e fallsifikojne fare hapur, manipulojne, shtremberojne sot “korifejte” e shkolles shqiptare te Historise: Historine e Greqise se Lashte?

Pjesa e dyte

Mbyllja e kronologjise Helene ne vitin 146 Para Kri. (foto 56) te shtyn te kerkosh dicka me shume ne botime te tjera. Fati e donte te gjeja nje botim te perafert, po italisht, nga autori Domenico Musti, ne kuadrin e Historise Universale (nje botim ne 30 vellime, vellimi 2 permbante Historine e Greqise Klasike, Milano 2004) dhe ne te njejten kohe botimi me te parin (foto 75,76,77), duke e konsideruar shkurtimin e kohes Helene ne botimin e Montanellit nje gabim shtypi. Edhe ky botim do te kishte te pasqyruar sakte si permbajtjen ashtu dhe kronologjine e epokes Helenike (foto 78 ÷ 95).

C:\Users\Toni\Desktop\IMG_6140.JPG

foto 75

C:\Users\Toni\Desktop\hist greqi\IMG_6034.JPG

foto 76

C:\Users\Toni\Desktop\hist greqi\IMG_6035.JPG

foto 77

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6112.JPG

foto 78

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6113.JPG

foto 79

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6115.JPG

foto 80

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6116.JPG

foto 81

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6113.JPG

foto 82

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6114.JPG

foto 83

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6117.JPG

foto 84

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6118.JPG

foto 85

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6119.JPG

foto 86

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6120.JPG

foto 87

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6121.JPG

foto 88

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6122.JPG

foto 89

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6123.JPG

foto 90

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6124.JPG

foto 91

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6125.JPG

foto 92

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6126.JPG

foto 93

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6127.JPG

foto 94

C:\Users\Toni\Desktop\permbajtja\IMG_6128.JPG

foto 95

Menyra se si autori Domenico Musti ka klasifikuar etapat historike te popullates parahelene, duke pranuar qe kemi te bejme me preistorine dhe protostorine e Greqise se ardheshme, nje tjeter arkaizem, permend epoken e neolitit dhe ate te Bronxit (foto 96)

C:\Users\Toni\Desktop\hist greqi\IMG_6027.JPG

foto 96

pa treguar pozicionin e nje popullate paralele ne kohe, por shume me primitive se popullata parahelene pa e arritur shkallen e ketyre te fundit, edhe pse paraardhesit e tyre ishin relatuar biologjikisht me ta duke prodhuar tre popullata te reja per historine, por te vetmet me gjak autokton dhe pa asnje lidhje sociale me Helenet. Ne tokat e ketyre tre popullatave gjenden, te zbuluara nga arkeologet, pikerisht veglat prej bakri, bronxi, hekuri, por qe nuk perkojne kerkund me shkallen e zhvillimit social te banoreve vendas pardje, dje dhe afer-sot ne fillim te shek. XX-te (zbulimi i Franc Nopces me 1908 ne Malcite e Veriut shqiptare).

Ne kete pike fshihet mistershem paaftesia e studiuesve shqiptare te te gjithe koherave per te realizuar perbashkimin e ketyre tre popullatave (DardaneveIlireveEpiroteve) ne nje bosht te vetem biologjik, prej te cilit ata rrjedhin Historikisht.

Por autori Domenico Musti ka meriten qe e ka realizuar pikerisht kete per popullatat Parahelene dhe Helene sipas kohes qe arkeologet, filozofet e kohes dhe studiuesit e mevonshem kane percaktuar, pa absolutizuar asnjeren (foto 97).

C:\Users\Toni\Desktop\hist greqi\IMG_6028.JPG

foto 97

E shtyn kete metode kerkimore edhe per gjuhen e shkruar duke marre ne konsiderate shkrimin mikenas dhe dinamiken e tij sipas disa autoreve kompetente (foto 98). Por ne

C:\Users\Toni\Desktop\hist greqi\IMG_6029.JPG

foto 98

kete pike ka bere nje mbipercaktim duke emeruar shenjat e para te shoqerise parahelene si silabat mikenase qe perdoren nga ajo (f. 28). Pikerisht kete term kerkojne sot ta modifikojne duke e huazuar nga Nermin Vlora Falaski dhe duke e paraqitur si nje krijim origjinal (Agron Dalipaj).

Me mbeshtetjen e arkeologut N. G. I. Hammond, autori Domenico Musti paraqet fazen e trete te vone te zhvillimit te shoqerise parahelene dhe migrimet e saj ne kohen trojane dhe pastrojane (1230-1050 Para Kri. – foto 99). E ka paraqitur kete proces vecanerisht per fiset joniane midis viteve 1076-1032 Para Kri. (foto 99/1).

C:\Users\Toni\Desktop\hist greqi\IMG_6030.JPG

foto 99

C:\Users\Toni\Desktop\IMG_6366.JPG

foto 99/1

Bile autori Musti ka paraqitur dhe sitin gjeografik te vendeve arkeologjike (sipas autorit A. Snodgrass, Archaic Greece….) duke nenkuptuar konfirmimin e linjes ekuacionale: indoevropiane – pellazge – parahelene – helene – grek si nje evolucion historik te pa kontestueshem (fr. 54, foto 100), ne kundershtim me Shkollen e te Marreve te Madheshtise Shqiptare.

C:\Users\Toni\Desktop\hist greqi\IMG_6031.JPG

foto 100

Ne kapitullin e dyte autori Musti flet per Qytetet Greke, legjislacionin dhe kolonizimet e tyre te shtrire ne tre shekuj, duke filluar me shek. e VIII dhe VII Para Kri. (f.79). Elementi i pare qe autori merr ne konsiderate eshte shkrimi me alfabet fenikas dhe ate helen (te quajtur grek, f. 81, foto 101) duke e vendosur ne funksion te legjislacionit te

C:\Users\Toni\Desktop\hist greqi\IMG_6032.JPG

foto 101

asaj kohe ku permenden Likurgu, sundimtari i Spartes, dhe i konsideruar si legjistratori mitik i Spartes, f. 80, (shek. IX Pa. Kri., sipas Petit Robert 2 – 1984 – Lycurgue dhe greqisht Lukourgos). Me pas permendet Athina me ligjet e Solonit, ku kemi dhe zgjerimin e qyteteve te rrethuara dhe etnite helene te epokes arkaike (f. 89-97 – foto 102).

C:\Users\Toni\Desktop\hist greqi\IMG_6033.JPG

foto 102

Mungesa e shkrimit tek legjislacioni spartan dhe dukja e tij ne legjislacionin athinas nuk e ka cuar autorin Domenico Mustin ne zbulimin e ekuacionit te lindjes se shkrimit brenda shoqerise Helene, te pakten ne aresyen fillestare te domosdoshmerise se tij. Ne kete pike fshihet elementi me kryesor i dyte i dallimit te shoqerise parailire nga ajo helene dhe pamundesia e Heleneve per te qene ilire te zbritur ne Egje, pasi pas mbi 2500 vjeteve pasardhesit e ilireve do te kishin ne perdorim akoma te Drejten Zakonore te pa shkruar ne shume forma me trend drejt nje thjeshtesimi shume me primitiv se sa legjislacionet shteterore Spartane apo Athinase.

Por problemi eshte shume me i zgjeruar, pasi enciklopedi nga me te ndryshme e trajtojne kete problem ne perputhje me te kunderten e pretendimit te profesoresesh shqiptare te historise Elena Kocaqi.

Keshtu per shembell ne Fjalorin Enciklopedik MAXIMUS, Novara 1994 (foto 102/1,102/2) , ne gjuhen italiane, kur flitet per Greqine qe nga lashtesia deri me sot nuk ka emertim tjeter pervec termit Grek, bile emertimi ne kllapa sot e quan Hellënikë Dëmokratia duke lidhur jo vetem te lashten me te sotmen, por dhe faktin qe Greket e sotem e quajne veten Helene duke nenkuptuar gjenezen e tyre historike pikerisht nga koha per te cilen zonja Kocaqi na paska pretendime terminologjike (foto 102/3,102/4,102/5).

C:\Users\Toni\Desktop\larusi-maximus\IMG_6358.JPG

foto 102/1

C:\Users\Toni\Desktop\larusi-maximus\IMG_6357.JPG

foto 102/2

C:\Users\Toni\Desktop\larusi-maximus\IMG_6354.JPG

foto 102/3

C:\Users\Toni\Desktop\larusi-maximus\IMG_6355.JPG

foto 102/4

C:\Users\Toni\Desktop\larusi-maximus\IMG_6356.JPG

foto 102/5

Akoma me tej, ne nje enciklopedi vellimore LA BIBLIOTECA DI REPUBBLICA (prej 30 vellimesh, vellimi 9), f. 768-789, jepen te dhena mbi kete problem nen titullin Grecia Antica (foto 103,104,104/1,105,106,107,108,109,110,111,112,113,114,115):

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6260.JPG

foto 103

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6222.JPG

foto 104

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6223.JPG

foto 104/1

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6224.JPG

foto 105

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6225.JPG

foto 106

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6226.JPG

foto 107

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6227.JPG

foto 108

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6228.JPG

foto 109

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6229.JPG

foto 110

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6230.JPG

foto 111

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6231.JPG

foto 112

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6232.JPG

foto 113

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6233.JPG

foto 114

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6235.JPG

foto 115

Bile ne ENCICLOPEDIA BOMPIANI (prej 30 vellimesh), Milano 1995, ne vellimin e 5, STORIA cor-ion, ne f. 1092-1100, problemi trajtohet thjeshte nen termin Greqia (foto 116,117,117/1,118,119,120,121):

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6259.JPG

foto 116

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6239.JPG

foto 117

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6240.JPG

foto 117/1

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6235.JPG

foto 118

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6236.JPG

foto 119

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6237.JPG

foto 120

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedite\IMG_6238.JPG

foto 121

Ndersa ne Enciklopedia Italiana Grolier, Bergamo 1987, prej 28 vellimesh, vell. 8, problemi eshte i trajtuar shume me ne kundershtim me pikepamjen e Elena Kocaqit, pasi problemi nen termin Greqi, trajtohet qe nga koha mitilogjike deri ne kohet moderne ne 22 faqe (foto 122,123,123/1,124,125,126,127,128,129,130,131,132,133,134,135).

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6261.JPG

foto 122

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6241.JPG

foto 123

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6242.JPG

foto 123/1

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6243.JPG

 

foto 124

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6244.JPG

foto 125

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6245.JPG

foto 126

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6246.JPG

foto 127

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6247.JPG

foto 128

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6248.JPG

foto 129

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6249.JPG

 

foto 130

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6250.JPG

foto 131

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6251.JPG

foto 132

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6252.JPG

foto 133

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6253.JPG

foto 134

 

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6254.JPG

foto 135

Tek ENCICLOPEDIA MOTTA, Milano 1991, prej 19 vellimesh; ne vellimin e VIII, f. 246-260 (foto 136,137, 138,139,140,141,142,143,144,145,146), flitet per Greqine ne te gjithe sfondin e vet historik, duke filluar qe nga koha mitologjike deri ne kohet moderne, vetem me kete emer.

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6262.JPG

foto 136

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6266.JPG

foto 137

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6267.JPG

foto 138

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6268.JPG

foto 139

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6269.JPG

foto 140

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6270.JPG

foto 141

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6271.JPG

foto 142

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6272.JPG

foto 143

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6273.JPG

foto 144

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6274.JPG

foto 145

C:\Users\Toni\Desktop\enciklopedia motta\IMG_6275.JPG

foto 146

Meqenese botimet italisht mund te konsiderohen te se njejtes shkolle historie, mora ne konsiderate edhe nje botim te vitit 1963 ne Suedi me autor Karl Grimberg dhe te perkthyer shqip ne vitin 2003 nga Balil Gjini e shume te tjere ne 12 vellime, me titull Historia Boterore dhe Qyteterimi, ku vellimi i pare dhe i dyte merrnin ne analize edhe boten Helene te emertuar Greqia e Lashte (foto 147,148,149,150,151,152,153).

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6170.JPG

foto 147

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6171.JPG

foto 148

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6172.JPG

foto 149

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6173.JPG

foto 150

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6174.JPG

foto 151

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6175.JPG

foto 152

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6176.JPG

foto 153

Gjithashtu i bashkangjita kesaj analize edhe enciklopedi jashte botes italiane, si amerikane, britanike, franceze apo sovietike, si me poshte:

Ne БОЛЪШАЯ СОВЕТСКАЯ ЭНЦИКЛОПЕДИЯ, prej 51 vellimesh, Moske 1949-1952, 1955-1957, vell. 12 (1952), f. 510-573 jepet nje material teper i bollshem mbi subjektin Greqi duke e konsideruar nje unitet social nga lashtesia mitologjike deri me sot (foto 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 195, 196 ,197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204).

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6264.JPG

foto 154

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6276.JPG

foto 155

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6277.JPG

foto 156

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6278.JPG

foto 157

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6279.JPG

foto 158

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6280.JPG

foto 159

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6281.JPG

foto 160

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6282.JPG

foto 161

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6283.JPG

foto 162

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6284.JPG

foto 163

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6286.JPG

foto 164

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6287.JPG

foto 165 C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6288.JPG

foto 166

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6289.JPG

foto 167

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6290.JPG

foto 168

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6291.JPG

foto 169 C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6292.JPG

foto 170

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6293.JPG

foto 171

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6294.JPG

foto 172

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6295.JPG

foto 173

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6296.JPG

foto 174

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6297.JPG

foto 175

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6298.JPG

foto 176

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6299.JPG

foto 177

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6300.JPG

foto 178

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6301.JPG

foto 179

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6302.JPG

foto 180

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6303.JPG

foto 181

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6304.JPG

foto 182

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6305.JPG

foto 183

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6306.JPG

foto 184

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6307.JPG

foto 185

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6308.JPG

foto 186

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6309.JPG

foto 187 C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6310.JPG

foto 188

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6311.JPG

foto 189 C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6312.JPG

foto 190

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6313.JPG

foto 191

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6314.JPG

foto 192

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6315.JPG

foto 193

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6316.JPG

foto 194

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6317.JPG

foto 195 C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6318.JPG

foto 196

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6319.JPG

foto 197 C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6320.JPG

foto 198

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6321.JPG

foto 199

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6322.JPG

foto 200

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6323.JPG

foto 201

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6324.JPG

foto 202

C:\Users\Toni\Desktop\sovietikja\IMG_6325.JPG

foto 203

Ne THE NEW FUNK & WAGNALLS ENCYCLOPEDIA, NEW YORK 1949, prej 48 vellimesh, ne vellimin e 17, f. 6015-6075, flitet per problemin tone ne kundershtim me fantazine e zyshes se historise, por dhe me nje permbajtje jashtezakonisht te pasur nen termin Greqi (foto 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229).

C:\Users\Toni\Desktop\124___12\IMG_6265.JPG

foto 205

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6330.JPG

foto 206

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6331.JPG

foto 207

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6332.JPG

foto 208

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6333.JPG

foto 209

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6335.JPG

foto 210

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6334.JPG

foto 211

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6336.JPG

foto 212

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6337.JPG

foto 213

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6338.JPG

foto 214

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6339.JPG

foto215C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6340.JPG

foto 216

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6341.JPG

foto 217

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6342.JPG

foto 218

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6343.JPG

foto 219

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6344.JPG

foto 220

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6345.JPG

foto 221

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6346.JPG

foto 222

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6347.JPG

foto 223

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6348.JPG

foto 224

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6349.JPG

foto 225

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6350.JPG

foto 226

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6351.JPG

foto 227

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6352.JPG

foto 228

C:\Users\Toni\Desktop\amerikania\IMG_6353.JPG

foto 229

Ne Enciklopedia e Pergjithshme e Oxfordit, Tirane 2006 (foto 230,231), shkruhet mjaft shkurt per te tre etapat historike qe kane cuar ne formimin e Kombit Grek, vetem se te gjithe ato nen nje emertim te vetem per Europen Politike: GREQI (foto 232,233)

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6255.JPG

foto 230

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6256.JPG

foto 231

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6257.JPG

foto 232

C:\Users\Toni\Desktop\oxordi\IMG_6258.JPG

foto 233

Kurioziteti rritet me fjalorin ensiklopedik francez Petit Larousse, Paris 1994, ku termi Greqi lidhet me gjenezen e termit dhe me gjuhen greke si nje gjuhe indoevropiane (foto 233/1,233/2,233/3):

C:\Users\Toni\Desktop\larusi-maximus\IMG_6360.JPG

foto 233/1

C:\Users\Toni\Desktop\larusi-maximus\IMG_6361.JPG

foto 233/2

C:\Users\Toni\Desktop\larusi-maximus\IMG_6359.JPG

foto 233/3

shenim: te dhenat per individet jane rakorduar edhe me enciklopedine franceze LE PETIT ROBERT 2, Canada 1984, e cila permban edhe analizen e subjektit Greqi (foto 234,235,236,237,238,239).

C:\Users\Toni\Desktop\roberi\IMG_6177.JPG

foto 234

C:\Users\Toni\Desktop\roberi\IMG_6178.JPG

foto 235

C:\Users\Toni\Desktop\petit robert 2\IMG_6326.JPG

foto 236

C:\Users\Toni\Desktop\petit robert 2\IMG_6327.JPG

foto 237

C:\Users\Toni\Desktop\petit robert 2\IMG_6328.JPG

foto 238

C:\Users\Toni\Desktop\petit robert 2\IMG_6329.JPG

foto 239

Une mund te paraqes edhe shume enciklopedi te tjera qe e trajtojne problemin jashtezakonisht ne kundershtim me idete e zonjes Kocaqi. Ne kete rast kam parasysh enciklopedine e fundit te shek. XIX ne gjuhen gjermane, prej 21 vellimesh, Laipcig 1897, trashegim nga stergjyshi im; apo Enciklopedine Europiane GARZANTI, Itali 1976-1977, ne gjuhen italiane prej 12 vellimesh (foto 240, 241, 242, 243) cka tregon se

C:\Users\Toni\Desktop\124___01\IMG_6362.JPG

foto 240

C:\Users\Toni\Desktop\124___01\IMG_6364.JPG

foto 241

C:\Users\Toni\Desktop\124___01\IMG_6363.JPG

foto 242

C:\Users\Toni\Desktop\124___01\IMG_6365.JPG

foto 243

zonja Kocaqi nuk eshte ne kundershtim me mendimin historik te Njerezimit, por ajo eshte ne kundershtim me veten e saj, pasi problemi me se pari eshte botekuptimor, pastaj filozofik, pastaj historik dhe, ne fund, shkencor.

Ne kete rast me vend do te ishte krahasimi me ate qe pretendojne vete greket e sotem mbi gjenezen historike te tyre, cka perben dhe pjesen e trete te ketij materiali.

fundi i pjeses se dyte

Related Post